Kup do 15:00 - wyślemy dziś - jutro u Ciebie.

0,00 zł

Jak uzyskać dobry smak wody?

2022-06-07
Jak uzyskać dobry smak wody?

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna jest woda dla całego życia na ziemi.

Wykorzystywana jest ona w gospodarstwach domowych, na roli i w przemyśle.
Woda stanowi około 70% składu ludzkiego ciała, w przypadku noworodków jest to o 15% więcej. Bierze ona udział w większości reakcji występujących w naszym organizmie, np. w transporcie substancji odżywczych, czy w procesach termoregulacji. Dobrze nawodniony organizm odwdzięczy się nam dobrym samopoczuciem, czy utrzymaniem odpowiedniej masy ciała. 

Dlatego niezbędnym jest zapewnienie nawodnienia naszego ciała na dobrym poziomie, aby to zrobić należy dostarczać mu odpowiednią ilość wody. 

Dorosły człowiek o wadze około 80  kilogramów powinien wypić niecałe 3 litry wody dziennie, aby  sprawdzić, jaka ilość wody będzie odpowiednia dla nas, możemy skorzystać z któregoś z ogólnodostępnych kalkulatorów w Internecie. Zasada jest jednak taka, że na każdy kilogram masy ciała powinniśmy wypić około 35 ml wody na dzień. Skąd jednak wziąć taką ilość wody?

Możemy kupować wodę mineralną butelkowaną, jednak takie rozwiązanie jest nie ekologiczne, ponieważ w miesiąc wyprodukujemy niecałe 60 1,5 litrowych butelek, to w dodatku nieekonomiczne, bo cena wody butelkowanej, to około 2zł za butelkę. W miesiącu zatem wydamy około 120 zł na samą wodę.

Zdecydowanie tańszym i bardziej ekologicznym sposobem jest picie wody z kranu.

 

W większości miejsc w Polsce woda z wodociągów nadaje się do spożycia. Transportowana jest do nas jednak bardzo często za pomocą starej infrastruktury. Woda która dociera do naszych mieszkań może posiadać śladowe ilości metali ciężkich, piasku czy rdzy. Pozostaje jeszcze nieznośny zapach i smak chloru i jego pochodnych. 

Aby pozbyć się metali ciężkich, piasku, rdzy i innych zanieczyszczeń z wody, a także smaku i zapachu chloru możemy zastosować któryś z 2 poniższych sposobów filtracji wody:

Dzbanki filtrujące wodę

Na rynku dostępnych jest aktualnie ogromna ilość różnych modeli dzbanków filtrujących wodę. Mogą się one różnić wyglądem, pojemnością, czy materiałem z jakiego zostały wykonane. Z reguły dzbanki te działają na dokładnie takiej samej zasadzie i   punktu widzenia samego filtrowania wody, wygląd dzbanka ma znaczenie drugorzędne, zdecydowanie bardziej ważny jest tutaj filtr.

Filtr do filtrowania wody z kranu, powinien zawierać węgiel aktywny i żywicę jonowymienną. Filtr taki eliminuję z wody zanieczyszczenia takie jak: Metale ciężkie, piasek, rdzę, czy smak i zapach chloru. Dzięki żywicy jonowymiennej zmiękczają one także wodę i pomagają zapobiegać osadzaniu się kamienia wewnątrz np. czajnika. Wymieniamy go co około miesiąc, lub 150 litrów przepuszczonej przez filtr wody. Koszt takiego filtra, to w zależności od marki 10-20 zł. Stosowanie dzbanków wody wiąże się jednak z koniecznością Napełniania go i odczekania kilku minut, aż woda się przefiltruje.

Filtry podzlewowe

To rozwiązanie dla osób, które zużywają większą ilość wody przefiltrowanej. Gotowe zestawy pod zlewowe filtrujące wodę oferuje coraz więcej firm między innymi Brita, czy Dafi. Tak samo jak w filtrze dzbankowym, wewnątrz takiego filtra pod umywalkowego znajduje się węgiel aktywny i żywica jonowymienna. Filtr oczyszcza i dodatkowo zmiękcza wodę. Nie ma jednak konieczności oczekiwania, aż woda się przefiltruje, ponieważ zestaw zakończony jest wylewką, którą montujemy przy zlewie w kuchni i to stamtąd czerpiemy wodę. Zestaw taki jest dość łatwy w zamontowaniu i przeważnie posiada wszystkie elementy, które są niezbędne do jego montażu. Wymaga jednak wygospodarowania nieco przestrzeni pod umywalką w kuchni. Filtr w zależności od jakości wody wymieniamy co około 6, lub 12 miesięcy. Ceny takiego filtra w zależności od Marki zaczynają się od około 110 zł.

Ogólnodostępnych metod filtrowania wody jest jeszcze kilka. Powyżej przedstawiłem 2 najbardziej budżetowe i wymagającą najmniej wysiłku i poświęconego czasu.

 

Metoda pierwsza dzbankowa jest dla osób, które nie zużywają dużych ilości wody, i szukają rozwiązania budżetowego. 

Metoda druga - filtry pod zlewowe - jest dla osób, które nie chcą czekać, aż woda się przefiltruje i zużywają jej większą ilość, np. do gotowania potraw. Oraz dla takich, które mają miejsce pod zlewem na to, aby zamontować dodatkowy filtr i miejsce w którym będą mogli zamontować dodatkową mini baterię z wylewką.

Niezależnie od wybranej formy filtrowania wody, przez wzgląd na materiał wykorzystany do filtrowania. Woda zawsze będzie odpowiedniej jakości do spożycia, nie zostanie ona pozbawiona niezbędnych dla naszego organizmu substancji. Obie metody są bardziej ekologiczne, ponieważ zaprzestajemy produkowania niepotrzebnego odpadu, jakim są plastikowe butelki, miast tego w przypadku metody dzbankowej, zużyjemy w miesiącu tylko 1 filtr, a w przypadku filtrowania filtrem pod zlewowym 1 nieco większy w ciągu roku. Nie wspominając już o aspekcie finansowym.

W przypadku filtra dzbankowego i dzbanka inwestycja zacznie się zwracać niemal od razu. W przypadku filtra pod umywalkowego nieco później, bo zestaw z baterią, w zależności o marki to koszt od około 400 zł w zależności od marki, tutaj zwrot zacznie się po ok. 4-5 miesiącach 

pixelpixelpixelpixelpixel